Листосъбирачи и духалки за листа

ИЗБЕРЕТЕ

Защо да изберем листосъбирач или духалка за листа?


Листосъбирачът и духалката за листа са градински уреди, които се използват за почистване и поддръжка на терени. Изборът на модел зависи от размера на участъка, достъпа до електрическо и начина на събиране на растителните отпадъци. 

На пазара ще срещнете два вида машини. Едните представляват стандартна духалка за листа, която успешно издухва листа и други предмети от двора, тротоара, пътеката и т.н. Често се използват от работниците към общинските служби по чистота. Другият вид е листосъбирачът, който е снабден с функция събиране на растителните отпадъци в торба. Някои модели са снабдени с допълнителна функция - мулчиране. В този случай събраните листа се надробяват и по този начин заемат по малко място. Впоследствие може да се използват за наторяване. 

Видове листосъбирачи и духалки за листа


Те може да бъдат ръчни, гръбни или колесни. Ръчните духалки за листа, наричани още въздуходувки, са подходящи за обработване на неголеми територии. Те тежат между 3 и 7 кг. За удобство може да бъдат снабдени с презрамка. 
 
Духалките тип “раница” най-често са бензинови. При тях може да има допълнителен колан. Идеални са за обработка на средни по големина площи - до 6 ха. Скоростта на въздушната им струя достига до 80 метра в секунда. Листосъбирачите тип “раница” са предпочитани от професионалистите. С тях бързо и удобно се почистват паркови пространства, градини, пътеки и др. 
 
Колесните листосъбирачи представляват големи градински машини, които традиционно намират приложение в поддръжката на големи градини и паркове. Те може да бъдат също така духалки за листа. Имат голям контейнер за събиране на растителни отпадъци. Подходящи са за надробяване на листа, трева, клонки и др. 

Основни характеристики


Когато правите избор на духалка за листа или листосъбирач, обърнете внимание на две характеристики - скорост на въздушната струя и дебит на въздуха при засмукване. 

Важна характеристика също така е производителността. Тя се измерва в метри в час. От производителността на въздуходувката зависи какви задачи може да се изпълняват с нея и с какъв размер растителни отпадъци може да се справи. 

Акумулаторен листосъбирач или бензинов?


Бензиновите листосъбирачи са безусловно най-мощните и най-производителите. Те са перфектното решение за почистване на големи площи. Техен минус обаче са теглото и високото ниво на шум. Ако търсите по-тиха машина, препоръчваме Ви електрически листосъбирач. Той не е толкова мощен, но е по-лек, работи по-тихо и не генерира вредни емисии. Средно положение заемат акумулаторните листосъбирачи. Те не се ограничени от кабел и с тях може да обхождате целия двор.
намерени са 125 показани на 5 страници, групирани по 25 на страница