Полезни съвети за: Експертни съвети за добре поддържани тревни площи

Тревата, чиито стръкчета образуват тревната площ, трябва да е издръжлива, за да изглежда тревната площ добре - това е въпрос на поддръжка. Експертът по поддръжка на тревни площи Валтер Шваб заедно със своя баща Хорст отглеждат в баварската община Вайдхофен специална тревна покривка, подходяща за паркинги или футболни стадиони за срещи на отбори от Бундеслигата.

Съвет 1: Достатъчно торене.
Не оставяйте тревната си площ без хранителни вещества. При поддръжката на тревни площи торенето е най-важно. Тъй като ако торите четири до пет пъти в годината с подходяща тор, ще предотвратите ефективно появата на мъх и плевели. За тази цел препоръчваме органо-минерални торове. Произведени отчасти от екстракти от захарно цвекло, те стимулират живота в почвата под зеления килим. Последното торене за годината трябва да бъде през септември. След това, през февруари, март, веднага след като се стопи снега, е време за първото торене през новата година. Моят съвет винаги е: по-добре да се тори повече, отколкото по-малко. Все пак тревата не може да "напълнее", а повече органо-минерална тор в никакъв случай няма да ù навреди.

Съвет 2: Косене, косене, косене.
В действителност е много лесно: колкото по-често косите моравата си, толкова по-добре ще изглежда тя. Дори и ако ходите на фризьор веднъж на всеки два месеца, за добре поддържана тревна площ препоръчваме да се коси два до три пъти на седмица. Тъй като, който тори много, трябва и да коси много. На футболните стадиони височината на тревата трябва да бъде около два сантиметра, в двора може да я оставите да порасне и до 3,5 см.

Съвет 3: Поливане - да, удавяне - не.
Когато поливате, трябва да сте по-пестеливи. За разлика от торенето тук правилото е: по-добре по-малко, отколкото повече. Трябва да се полива допълнително само в най-големите горещини. Количеството вода, от което се нуждае тревната площ, зависи от съответната температура и почва. За това ми е трудно, да Ви дам точен съвет за интензивността и честотата, с която да поливате. Има обаче едно основно правило: при горещи периоди без валежи да се полива два пъти седмично - всеки път с около 15 литра вода на квадратен метър тревна площ.

Съвет 4: Oставете тревната площ на спокойствие
Ако сте взели под внимание всички стъпки, описани по-горе, можете да направите само още едно нещо, за да бъде тревната Ви площ мека и гладка като кадифе, гъста и жизнеспособна: оставете тревата да расте на спокойствие. <<  Обратно към списъка с Полезни съвети