Полезни съвети за: Нека Ви разкажем за градинските дробилки

Осигурете пространство и ред във Вашата градина.

Градинските дробилки осигуряват пространство. Те превръщат обемни дървесни материали и отрязани храсти, както и други растителни остатъци във фин раздробен материал. Той от своя страна може да се използва за покриване на почвата или като компост ьс торене и образуване на хумус. Раздробените растителни остатъци, могат да се компостират в силоз и в същото време да се смесят безпроблемно с различни материали. Интересен факт е, че материал раздробен с помощта на дробилка, благоприятства образуването на компост.
Равносметка за ефективността на дробилката: намалявате обема на растителните си остатъци средно със 75%.
Количеството на градинските остатъци зависи естествено в голяма степен от големината и преобладаващия вид насаждения във Вашата градина. Средно на градинска площ 1000 кв.м годишно се натрупват около 125 куб.м окосена маса и растителни остатъци. С подходяща градинска дробилка този обем може да се намали значително.
Спестете средства, чрез Вашата нарязана растителност.
Като собственици на градини трябва да отстраните натрупаната отрязана маса – най – добре, чрез компостиране, което ще възстанови ценни хранителни вещества на почвата. Така не се налага да купувате никакъв тор. Алтернативата на компостирането е изхвърлянето в „био контейнер”. Но дори и тук имате изгода от една дробилка, защото тя намалява обема на отрязаните клони, жив плет и др. Средно със 75%. Така спестявате много място във Вашия био контейнер, а следователно и средства.
За една спретната градина.
Колкото и да се радват градинарите, когато техните растения се развиват добре – понякога това идва в повече: черешовото дърво е разперило клони над съседния парцел, декоративната ела заема твърде много място, а младите клонки на лозницата вероятно ще правят прекалено голяма сянка над беседката.
В такива случаи една дробилка оказва спешна помощ. Просто подрежете растенията, раздробете отрязаните клони и храсти, компостирайте – и готово. Градината Ви изглежда поддържана и спретната за нула време.
Дробилката се грижи Вашия зелен рай да бъде винаги подреден.
Използвайте лесната и практична възможност, предлагана от Вашата растителна дробилка, за почистване на увяхнали летни цветя, избуяли трънаци, пречещи клони или шума от тревните площи. Същото важи и за цветните и зеленчуковите лехи. И тук можете да раздробите веднага неугледните растителни остатъци.
Предимства да се ползва дробилка:
* От раздробения материал се получава ценен естествен тор.
* Градината и растенията си развръщат необходимите хранителни вещества.
* Разходите за изкуствен тор се спестяват.
* Осигурявате пространство и ред във Вашата градина.
Съвет от нас: Използвайте раздробен материал, за да покриете площите под дърветата и храстите. Това не само възпрепятства дивата растителност, но и градината Ви става по – чиста и приветлива.
Какво може да се раздробява?
По принцип градинските дробилки могат да преработят почти всичко, което се появи във Вашата градина, като окосена маса или градински остатък, освен слама, за слама е нужна специализирана дробилка. Основно се прави разлика между твърд и мек материал. Към твърдият материал спадат клони и отрязан материал от жив плет, а към мекия – цветя за раздробяване, остатъци от зеленчуци и плодове, както и листа. Обикновено раздробеният материал в градината най – често е смесен.
Естествена защита и тор за почвата.
В дивата природа мъртвите части от растенията, например листата, служат за ценна защита и тор за почвата. Можете да действате според този принцип и да разпределите раздробения материал на тънък слой върху почвата. Ще видите, че този естествен покриващ слой предпазва градинската почва при всякакви метеорологични условия. При дъжд се предотвратява ерозията, а при горещина и мраз действа изолиращо. От покрита почва се изпарява около една трета по- малко вода, отколкото от незащитена почва. Освен това структурана на почвата се подобрява значително. Но разпръснатият раздробен материал има и други влияние – микроорганизмите разграждат бавно растителните остатъци, като така възниква нов хумус и хранителни вещества. Семената от плевели не могат да покълнат, защото до тях не прониква светлина. Декоративните и полезните растения са защитени от болести и вредители. Полезно е да знаете, че от окосената трева, смесена с раздробени клони, става отличен материал за мулчиране. Уверете се, че окосената трева е рехаво разстлана, за да изсъхне предварително, защото свежата и мокра трева се слепва и пречи на почвата да диша.
Повторното използване на раздробени материали от Вашето зелено царство, е като подмладяващо лекарство за градината Ви.
Произведете Ваш собствен тор.
Компостът от раздробени растителни остатъци е най- старият и най – естествен тор на света. Той връща консумираните хранителни вещества и микроелементи обратно в почвата и съдейства за развитието на живота в почвата, както никой друг тор. Нищо чудно, че в една шепа компост се откриват около 10 милиарда организми. Така компостът подобрява значително свойствата на почвата. Резултатът: растенията са по- устойчиви на вредители и растат по- бързо. Затова всеки градинар подрязва своите храсти, многогодишни тревисти растения и цветя, знаейки, че тези вторични суровини не се изгубват, а се връщат в градината отново, като материал за торене и мулчиране. Освен това компостирането пести средства: не се налага да се купува толкова много тор, а контейнерът за боклук се освобождава. Съвет от нас: Правилната смес зависи от комбинацията от „зелени”- съдържащи азот и „кафяви”- съдържащи въглерод, растителни остатъци, които се появяват при раздробяване, създава оптимален тор за по- нататъшна преработка във Вашата градина.
Какво да правите с всички листа?
Съберете листата, например с косачка, трактор или листосъбирач, удобно в коша или торбата за събиране. Раздробете листата и ги смесете с прясна окосена трева. Така с „един куршум удряте два заека”: окосената маса получава въздух, остатъците от трева предотвратяват нейното залепване, а по този начин и изгниване. Освен това листата обогатяват богатата на азот нарязана растителност с въглерод- най- добрата предпоставка за успешно компостиране.
Резултатът е оптимален тор.
Добър тор се получава, когато при компостиране има оптимално съотношение между въглерод и азот (C/N). Най- добрите стойности за балансирано C/N съотношение са 25:1 до 30:1. Ако съдържанието на въглерода е по- голямо, растителните остатъци гният по- бавно. Съответно липсата на азот ограничава микроорганизмите, както при изграждането на телесно вещество, така и при тяхното размножаване.
Но и нализието на твърде много азот е неблагоприятно. Тогава гниенето протича много бързо и се образуват малко стабилни хумусни съединения. Затова при напластяване на купчината компост трябва да се внимава за правилното съотношение на изходните материали. Така съотношението C/N на окосената трева е 12:1 до 25:1, при отпадъците от зеленчуци 13:1, при листата от 30:1 до 60:1 и при смесените градински отпадъци от 20:1 до 60:1. Ще забележите също и, че Вашата градина осигурява перфектната основа за добър тор, при това безплатно. Любопитно е, че компостът има различни степени на зрялост и през съответните етапи изглежда по различен начин. Добре приготвеният компост не мирише лошо. Има мириз и изглежда, като плодородна почва. <<  Обратно към списъка с Полезни съвети