Полезни съвети за: Цветният часовник

Как можете да разберете времето без часовника си? Просто погледнете цветята в градината и те ще Ви покажат, колко е часът. Градинските цветя са не само красиви и претенциозни, те могат да бъдат и много полезни. Различните периоди за отваряне на цветовете на растенията, както и тяхното поведение могат да разкрият много не само за времето, но и за метеорологичните условия. С тази статия искаме да ви покажем, кои са цветята, с които можете да си създадете собствен цветен часовник.

Цикадният денонощен ритъм на цветята

Още през 18 век шведския естествоизпитател Карл Линей установил, че цветята имат свой собствен биологичен ритъм. Той забелязал как те се отварят и затварят по различно време. Докато макът, например, цъфти в ранните сутрешни часове, вечерната иглика предпочита да цъфти вечерта. Защо ли природата не е създала всички цветя да цъфтят, когато първите лъчи на слънцето погалят цветчетата им? Отговорът е много прост. Тази хармония от различни часове на отваряне на цветовете има важна роля в природата - да предоставя на насекомите цветен прашец и нектар през повечето часове на деня, а и нощта. Едно от предимствата на това е, че насекомите знаят точно кои цветя са отворени и по кое време, което премахва необходимостта за дълго търсене на храна. Друго предимство е, че конкуренцията за храна е по-малко интензивна за всички пчели, търтеи, пеперуди и мушици. Тази умна система помага и на цветята, защото те също не трябва да се конкурират за възможността за опрашване.
Природно правило е, че различните видове растения имат нужда да бъдат посетени от различни видове насекоми поради разнообразните си форми и размери. Вечерната иглика, например, привлича нощни пеперуди, чиито дълги хоботчета проникват дълбоко в техните цветове. Нощните пеперуди започват своите обиколки късно вечер, когато градината се е превърнала в едно по-безопасно място за тях и всички птички вече са заспали. За да се приспособи към навиците на нощната пеперуда, вечерната иглика отваря своите искрящи жълти цветове само през нощта.

Цветните часовници и прогнозата за времето

Въз основа на това знание през 1745 г. Карл Линей засажда първия цветен часовник в ботаническата градина в Упсала, Швеция. Той създава кръгла цветна леха, разделена на 12 сегмента. Всеки сегмент на цветния часовник представени точно един час на ден и е изпълнен с растения, така че цветята им да се отварят и затварят в момент, отговарящ на съответното време на деня. Предполага се, че Карл Линей използвал цветния си часовник, за да установи точния час с отклонение до не повече от 5 минути! Днес цветните часовници не се считат за трик на естествената история, а по-скоро за красив градински орнамент , но това не означава, че те са загубили своя чар. Въпреки модерния свят, в който живеем, където всеки смартфон показва часа, времената на цъфтеж на отделните цветя все още могат да бъде полезни в някои ситуации, например когато работите в градината. Само един бърз поглед към отворените цветчета на полската козя брада е достатъчен да знаеш, че вече е почти време за обяд.

По същия начин цветята могат да ви кажат дали трябва да ги поливате или не в същия ден. Ако невенът все още не е отворил цветовете си в седем часа сутринта, това сигнализира , че времето ще бъде лошо през деня. Ако се затваря напълно, то бурята със сигурност е по пътя си, така че бързо се заемете с прибирането на всички инструменти и мебели от градината!

Ако сме Ви заинтригували със страхотните сили на цветята да показват времето, вижте краткия списък с времена на отваряне и затваряне на цветовете, който сме подготвили за Вас по-долу.

Време на отваряне на цветовете:

5:00 : Мак
6:00 : Поветица
7:00 : Подбел
8:00 : Иглика
9:00 : Маргаритка
10:00 : Киселец
11:00 : Магарешки трън
12:00 : Делоспермум
16:00 : Нощна красавица
20:00 : Вечерна иглика

Времен на затваряне на цветовете:

14:00 : Цикория
15:00 : Тиква
16:00 : Подбел
14:00 : Киселец
17:00 : Водна лилия
18:00 : Мак
19:00 : Иглика

Съвет: Времето за отваряне и времето за затваряне на цветовете, което сме посочили, може да варира, защото често цветята се адаптират към особеностите на регионалните климатични условия , позицията на слънцето и съотношението между светлата и тъмната част на денонощието. Ежедневните навици на насекомите също оказват влияние върху поведението на цветята. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да изследвате времената за отваряне и затваряне на цветя във Вашия регион, за да създадете свой собствен цветен часовник, който е напълно адаптиран към конкретните условия. <<  Обратно към списъка с Полезни съвети