Полезни съвети за: 10 златни правила за напояването

За да предотвратите клюмването на цветята през лятото, те се нуждаят от много вода. Колко вода е необходима обаче? Дали е по-добре да се полива отдолу или отгоре? Продължете да четете и ще откриете някои хитри и полезни съвети за напояването на растенията.

Правило 1: Поддържайте равномерна влажност
Повечето растения зависят от равномерната влажност на почвата, но лекото засушаване преди напояване спомага растежа на кореновата система.

Правило 2: Напоявайте по-рядко, но обилно.
За цветната Ви леха е най-добре да бъде поливана около два пъти седмично. По-добре е да поливате по-рядко, но обилно, отколкото начесто по малко.

Правило 3: Напоявайте късно вечер вместо рано сутрин.
Когато поливате охладената почва вечерта или през нощта, по-малко вода се изпарява, отколкото при нагорещената почва през деня. Така растенията могат да се снабдят с необходимото количество вода преди горещия ден.

Правило 4: Пазете листата сухи.
Влажните листа по-лесно се разболяват. Ако листата са влажни през нощта, те могат да мухлясат. Мокрите листа, изложени на слънчева светлина, изгарят поради ефекта на лупата (когато светлината се отразява от капчиците вода).

Правило 5: Използвайте точното количество вода.
Напояването според конкретни изисквания означава, че водата трябва да достига до корените на различните растения. Много малко количество вода често напоява само най-горния слой на почвата и дори не достига до корените, особено когато има и тор. Напояването според изисквания също означава съобразяване с необходимостта на земеделските култури да се напояват равномерно до получаване на желаната реколта (например за картофи и моркови, босилек и маруля, карфиол и боб, както и всички плодове).

Правило 6: Напоявайте обилно, но през интервали.
Водата се нуждае от известно време, за да попие в почвата. Затова е по-добре да се полива през интрвали преди безценната вода да се отече неупотребена.

Правило 7: Поливайте около растенията.
Поливането на определено място води до прекомерно развитие на корените в тази зона и неравномерен растеж. Винаги поливайте около растенията и разпределяйте водата в цялата зона за напояване.

Правило 8: Напоявайте, така че да пестите вода.
Напоявайте с оптималното необходимо количество, не повече, не по-малко. Това може да се постигне по-лесно чрез автоматична напоителна система със сензор за влага на почвата – в цветната леха, на моравата или балкона.

Правило 9: Избягвайте прекомерното напояване.
Прекомерното напояване спира достъпа на кислород до корените на растението – кореновите клетки се давят без кислород.

Правило 10. Използвайте качетвена, богата на глина почва.
Почвата богата на глинен материал има добри качества на разширение и чудесно запазва минералните соли. През влажните лета и през зимата подсигурявайте отичането на водата, за да избегнете получаването на локви от неабсорбирана вода. <<  Обратно към списъка с Полезни съвети